Behandling

Behandling av pollenallergi

Vid pollenallergi finns mycket man kan göra på egen hand för att lindra besvären och det finns olika typer av behandling att få.


Det här kan du själv göra

I första hand handlar det om att minska mängden pollen i den miljö du vistas eller att välja miljö efter pollenmängd. Ta del av pollenrapporterna så att du känner till när pollenhalterna är som högst, då kan du lättare planera medicinering och utomhusaktiviteter därefter. Vill du vara ute längre stunder är mängden pollen i luften lägre på morgon och kväll då daggen binder pollen vilket gör att halterna minskar. Stanna inne när det är mycket pollen i luften.

Träna inomhus och tänk på att du kanske orkar mindre än du brukar när du har pollenallergi.

Städa sovrummet noga, eftersom du tillbringar många timmar i sträck där. Byt lakan ofta. Duscha och tvätta håret innan du går och lägger dig. Sov med stängt fönster.

Skölj näsan med vatten så att du sköljer bort pollen som fastnat i näshåren1 och rengör ögonlocken och huden kring ögonen varje dag.

Tips!

För att få optimal behandling rengör först ögonlocken, ögonfransar och ögonbryn från pollen med hjälp av till exempel Blephaclean sterila våtservetter.

Det är relativt vanligt att man får torra ögon när man har allergiska ögonbesvär. Thealoz Duo ögondroppar kan hjälpa till med besvär av torra ögon.

Medicinsk behandling

Det finns en rad olika medicinska behandlingar vid pollenallergi. Antihistaminer, kromoner och steroider är några av dem. De kan tas var för sig och i olika kombinationer.2 De kan även tas i olika beredningsformer som ögondroppar, nässpray och tabletter. Här tar vi främst upp behandling med ögondroppar vid pollenallergi.

Man brukar dela in ögondropparna i:


  • De som är snabbverkande
  • De som verkar under längre tid och som har förebyggande effekt
  • De som är dubbelverkande, det vill säga de som både verkar snabbt och samtidigt verkar under längre tid samt har en förebyggande effekt.


Läs mer här om Zaditen som är en dubbelverkande ögondroppe för behandling av allergiska ögonbesvär. Zaditen kan köpas receptfritt på apoteket.

Läs mer om Zaditen

Den enda receptfria ögondroppen med dubbelverkande effekt3

Zaditen hör till den senaste generationens allergibehandling och är den enda receptfria ögondroppen som har dubbelverkande effekt vid allergiska ögonbesvär under pollensäsong (säsongsbunden allergisk konjunktivit) hos vuxna och barn över 3 år.

Läs mer om Zaditen