Om Zaditen

Senaste generationens* allergibehandling

Tack vare att Zaditen hindrar den allergiska reaktionen på tre sätt kan dropparna både ge snabb lindring och långvarig effekt. Den trippelverkande effekten blockerar histaminreceptorer (som lindrar symtom vid utbrott), stabiliserar mastceller (som ger en förbyggande och långvarig effekt) och hämmar aktiveringen av eosinofiler (förhindrar att symtomen blir mer kraftfulla).


Zaditen hör till den senaste generationens allergibehandling och är den enda receptfria ögondroppen som har trippelverkande effekt vid allergiska ögonbesvär under pollensäsong (säsongsbunden allergisk konjunktivit) hos vuxna och barn över 3 år.

Zaditen 0,25 mg/ml, ögondroppar

 

 • Har snabb effekt inom 15 minuter
 • Verkar förebyggande
 • Kontrollerar symtomen hela dagen
 • En droppe per öga, morgon och kväll

 

Allergiska ögonbesvär kan till exempel innebära irriterade, kliande, rinnande, röda ögon och svullna ögonlock.

Så tar du Zaditen

Rekommenderad dos för vuxna, äldre och barn från 3 års ålder är en droppe per öga, morgon och kväll.

Gör så här (flaska)

 1. Tvätta händerna ordentligt.
 2. Öppna flaskan. Rör inte vid spetsen efter öppning.
 3. Böj huvudet bakåt.
 4. Dra ned det undre ögonlocket med ett finger. Håll ögondroppsflaskan i den andra handen. Tryck på flaskan så att en droppe faller i ögat.
 5. Slut ögat och tryck en fingertopp mot ögonvrån i ca 1–2 minuter. Detta förhindrar att droppen rinner ner i svalget genom tårkanalen. En större del av droppen blir då kvar i ögat. Upprepa steg 3–5 med det andra ögat om det behövs.
 6. Stäng flaskan efter användning.

Gör så här (endosbehållare)

 1. Tvätta händerna ordentligt.
 2. Vänd endosbehållaren nedåt. Vrid av plastvingen innan du tar droppen.
 3. Placera toppen från endosbehållaren nära, men utan att röra ögat. Droppa droppen i det påverkade ögat medan du tittar upp och försiktigt håller ner nedre ögonlocket.
 4. Stäng ögonen och tryck med fingret i ögonvrån, håll i någon minut samtidigt som du blundar.
 5. Släng endosbehållaren efter användning, spara inte för senare användning.

Använd Zaditen enligt instruktion i bipacksedeln eller enligt anvisningar från läkare, apotekspersonal eller sjuksköterska. Rådfråga läkare, apotekspersonal eller sjuksköterska om du är osäker.

Tips!

För att få optimal behandling rengör först ögonlocken, ögonfransar och ögonbryn från pollen med hjälp av till exempel Blephaclean sterila våtservetter.

Kort om ögondroppar

Ögondroppar verkar lokalt på plats i ögat och används mot bland annat allergier, infektioner och vissa ögonsjukdomar som grön starr samt mot torra ögon. Dropparna kan finnas på flaska eller som engångspipetter/endosbehållare. Dosen anges i antal droppar. Om du har svårt att ta ögondropparna på egen hand kan du be någon annan om hjälp eller använda droppstöd (en slags tratt som gör det enklare att ta dropparna) som finns att köpa på apoteket.

*Mastcellsstabiliserande: Natriumkromoglikat (Lomudal godkänt 1978 och Lecrolyn godkänt 1994).
Antihistaminer: Levokabastin (Livostin godkänt 1991). Senaste generationens ögondroppar kombinerar både förebyggande och lindrande behandling: Ketotifen (Zaditen godkänt 2000)

Ungefär var femte svensk har pollenallergi1

Det har skett en markant ökning av allergier under det senaste århundradet och särskilt under de senaste årtiondena. Orsaken till ökningen av pollenallergi är oklar, men en tänkbar anledning kan vara att man exponeras längre för exempelvis gräspollen på grund av klimatförändringarna.2 I Sverige beräknas ungefär en femtedel av alla tonåringar och vuxna få pollenbesvär.1

Lär dig mer om din pollenallergi